35. ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

35. ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Όνοματεπώνυμο: ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Όνομα Πατρός: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Τόπος Καταγωγής: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
Βαθμός: ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
Τόπος Θανάτου: ΜΙΑ ΜΗΛΙΑ - ΤΖΙΑΟΣ
Ημερομηνία θανάτου: 14/8/1974

173 ΜΑ/ΤΠ

 

Τα ιερά οστά ενός ακόμα Ήρωα πυροβολητή δέχτηκε η γη της Ελεύθερης Κύπρου. Η κηδεία του Ήρωα πυροβολητή της 173 ΜΑ/ΤΠ, Νικοδήμου Χριστάκη από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας τελέστηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009, από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού. Τα οστά αποδόθηκαν στους οικείους του το πρωί της ίδιας ημέρας και ενταφιάστηκαν το μεσημέρι στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας.
Στη κηδεία παρέστη και εκφώνησε επικήδειο ομιλία ο έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κος Νίκος Νικολαίδης. Της επικήδειου ακολουθίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αμαθούντος κος Νικόλαος. Στη κηδεία παρέστησαν εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι προσφυγικών και τοπικών σωματείων και οργανώσεων αριθμός συμπολεμιστών του Ήρωα και πλήθος κόσμου. Επικήδειους ομιλίες εκφώνησαν επίσης, ο Κοινοτάρχης Αγίου Γεωργίου Κερύνειας και αδελφότεκνη του Ήρωα.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού εκπροσωπήθηκε στη κηδεία από τον πρόεδρο κύριο Κώστα Δράκο ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Συνδέσμου.
Ρίγη συγκίνησης προκλήθηκαν στους παρευρισκομένους στο χώρο του κοιμητηρίου Σφαλαγγιώτισσας κατά τη παράδοση των σημαιών που κάλυπταν το φέρετρο προς τον αδελφό του Ήρωα από Αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς.
Ο Ήρωας Νικοδήμου Χριστάκης, γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας στις 17 Σεπτεμβρίου 1955. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του και μετά την αποφοίτηση του επέλεξε να ριχτεί στο μόχθο της εργασίας δουλεύοντας στις οικοδομές. Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1973 και αφού υπέστη τη βασική εκπαίδευση στο ΚΕΝ Καραόλου, εντάχθηκε στην 173 Μοίρα Αντιαρματικού Πυροβολικού η οποία έδρευε στο Καράολο . Με την εκδήλωση της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974, η Μοίρα κινήθηκε προς το χώρο τάξεως της στη περιοχή Αμμοχώστου από όπου εκτέλεσε βολές κατά της εντός των τειχών πόλεως.
Την 14η Αυγούστου 1974, η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Μιας-Μηλιάς Παλαικύθρου σε μια προσπάθεια για ανακοπή της προέλασης των Τουρκικών Αρμάτων προς την Αμμόχωστο.

Μετά τη διάσπαση του μετώπου στη περιοχή από τα Τουρκικά Άρματα, παρατηρήθηκε αναδίπλωση της Μοίρας με αποτέλεσμα αριθμός στρατιωτών της να εγκλωβισθεί και να αιχμαλωτιστεί από τους Τούρκους. Μεταξύ αυτών και ο Χριστάκης Νικοδήμου, ο οποίος αφού πιάστηκε αιχμάλωτος, εκτελέστηκε στη περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Τζίαος.
Τα οστά του βρέθηκαν σε πηγάδι στη περιοχή Τζιάους και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.